Зърнопроизводител: Заради украинското зърно може да се наложи тая година да си остана с миналогодишния Майбах

Apr 19, 2023     zhelyo     11666
У ТЯХ СИ - Ставрил Ставрев е един от най-големите зърнопроизводители в България. Той има 50 000 хектара земя в област Плевен, където отглежда пшеница, царевица и слънчоглед. Но тази година той е изправен пред сериозен проблем - вносът на украинска пшеница в страната.

“Украинците ни подбиват цените. Това е непоносимо. Аз имам разходи за торове, пестициди, машини, работници. Да не говорим за рестото, дето връщам на чиновниците по субсидиите. Как да изкарам края?” - споделя земеделецът.

Той казва, че вносът на украинска пшеница е по-скоро символичен като процент от българския пазар, но горчивият вкус от това, че държавата за едни е майка, а за други все пак е мащеха, вместо да им хлопне вратата в лицето, остава.
Той признава, че тази година може да няма достатъчно печалби и да се наложи да продължи да кара миналогодишния си Майбах вместо да си купи актуалния модел на луксозното возило.

“Майбахът е моята страст. Аз обичам да карам скъпи коли. Това е начин да покажа на света, че съм успешен и уважаван. Но ако продажбите на пшеницата не се подобрят, може да се наложи тая година да си остана с миналогодишния модел. Това ще бъде ужасно, няма да бъда уважаван повече” - казва още Ставрил.

Той призовава правителството да предприеме мерки за защита на българските зърнопроизводители и да ограничи вноса на украинска пшеница или поне да дотира покупката на нови модели Майбах.

"Ние не искаме да живеем от субсидии или помощи. Ние искаме да работим и да продаваме продукцията си и да караме най-новите майбаси днес. Ако не мога да си го купя, ще се наложи да оставя десетки работници на улицата" - предупреждава земеделецът.

Защо унижават така производителите на насъщния на народа?

Избери отговор!
Край