Правителството размени МиГ-овете за яйца и жито от Украйна, ще ги раздава на пенсионерите за Великден

Apr 10, 2023     zhelyo     2857
ДОНДУКОВ 1 И 1/2 - В един гениален ход правителството на България реши да размени 12 излишни бойни самолета МиГ-29 за 60 милиона яйца и 10 хиляди тона жито от Украйна.

Сделката бе обявена от премиера Гълъб Донев, който я разпрати до медиите по себе си.

"Това е в интерес на националната и социална сигурност на страната. В България яйцата са едни от най-скъпите в света, а пенсионерите стари самолети не могат да ядат, защото от тях получават киселини" - гласи обосновката на сделката.
“Ние сме дължни да осигурим достатъчно храна за нашите граждани, особено в предстоящия светъл християнски празник. Затова решихме да се възползваме от изгодната оферта на Украйна, която ни предложи да заменим старите и ненужни МиГ-ове за свежи яйца и качествено жито, тъй като тази година ни остават още две големи задушници, трябва да мислим в перспектива” - коментира вестта и президентът Румен Радев.

Падат се по почти 30 яйца на пенсионер, което при сегашните цени надвишава очакваната добавка от 70 лева към пенсиите, гордеят се управляващите.

Сделката предизвика остри реакции от военнонедолюбците и земеделските организации, които обвиниха правителството в корупция и предателство. Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече размяната “срамна и безотговорна”, а Иван Пилето обяви, че това е национално предателство и заедно с Костадин Костадинов поде организацията на протест срещу "нехристиянските яйца, които ще подменят Великден за много българи".

Председателят на Лигата на зърнопроизводителите Зърница Семкова обяви, че фермерите ще организират протести срещу вноса на украинско зърно, което подбива пазара на родното производство. “Ние произвеждаме достатъчно почти евтино зърно за нуждите на страната, няма нужда да внасяме евтино и некачествено зърно от Украйна, което няма фитосанитарен контрол. Това е убийство за българското земеделие”, каза Семкова.

Бойната авиация на страната ще бъде заменена с китайски фенери.

Прекалено разглезени ли са пенсионерите в България?

Избери отговор!
Край