Gen Z: Изразът “смятай” е микроагресия срещу математически затруднените сред нас

Dec 8, 2023     zhelyo     5893
СТРАНАТА - След последните представяния на 9-класниците на PISA тестовете, които показаха разнообразие в математическите неумения сред учениците, активисти от поколението Z предложиха изразът "смятай" да бъде преследван като микроагресия.

Използван най-често от представители на Gen X и милениълите, "смятай" едновременно символизира силно впечатление, огорчение, изненада, възторг, но и буквално призовава към изчислителна дейност.

"Не можем да допускаме такива изрази да се използват небрежно. Те създават ненужен стрес и чувство за непълноценност сред тези, които се борят с математиката", сподели един от активистите, след което припадна, защото това изречение го отдалечи от Tik Tok за прекалено дълъг период и това го доведе до шок.
В отговор на това предложение, учители и педагози обсъждат алтернативи, които да бъдат включени в учебния процес, така че да се избегне евентуално нараняване на чувствата на учениците с по-меки формулировки като "Моля, помисли върху това, ако имаш време и смяташ, че ще ти е от полза".

Междувременно представителите на Gen Z ще получат право да удрят всеки, който ги изкара от зоната им на комфорт или засегне чувствата им, защото това са български Gen Z-та и освен западна чувствителност, те носят със себе си и балканска простоватост.

Смятааай?

Избери отговор!
Край