Руският патриарх: Българските знамена на трети март демонстрират непризнателност

Mar 6, 2018     Томпсъна     8500
КРЕМ-КАРАМЕМЪЛ - Медия №37 в България и №32 в Света разговаря с руския патриарх Кирил за впечатленията му от скорошното му посещение у нас за 3-ти март.

 "Броят на българските знамена на трети март на паметника на връх Шипка ме хвърлиха в недоумение. Тези хора познават ли историята на държавата си изобщо? За мен това си е чиста проба провокация.

Аз искам да използвам вашата медия да попитам тези хора, къде беше българската държава преди 140 години по време на боевете на връх Шипка и какво всъщност отбелязвате на трети март?
" - това зяви руския патриарх в интервю пред една от малкото руски телевизии, за които се смята, че не се финансират от България.
Интервюто предизвика вълна от реакции в българското общество. Една част от тях силно се възпротивиха и започнаха да говорят за ролята на Русия в историческото развитие на България, съединението, двете световни войни, съветската окупация над България и други такива общи приказки.

Друга част изразиха мнение, че България е достатъчно зряла и утвърдена държава и вече е крайно време да се спре с тоя непрестанен прорив да се демонстрира родолюбие и патриотизъм покрай трети март. Според тях трябва да се помисли за свикване на Велико народно събрание, където една от точките да бъде промяна на националния флаг, за да спре да създава разрив в отношенията между България и Руската федерация.

"Ще дадем възможност на всякакви представители на руските власти да изразят критики и предложения относно новия дизайн на знамето ни. Аз като горд българин смятам, че поне това им дължим като народ."

От ООН заявиха, че ако искаме това да се осъществи ще трябва да дадем едни 7-8 милиона лева за да се покрият част от задълженията на държавата със старото знаме. Само по този начин ще ни бъдат признати пред света  нашите иституции, територия и четвъртото място от 94-та.

Почти веднага се намери бизнес дама, която да осигури средствата. Тя ще е от някой по-голям български град (да речем София или Варна) и ще има по-благозвучно и популярно име (нещо като Мария или Елена), което ще предотврати всякакви опити за шеги на нейна сметка във фейсбук.

Трябва ли да се промени българското знаме?

Избери отговор!
Край