Селото, в което живеят хора от кайма, почти е опустяло

Jun 20, 2018     Джо Тем     4997
Коензимово е малко село призрак в северозападната част на България.

Там хора от кайма вече почти няма, след като голяма част от местните имигрирали, за да си вадят хляба другаде.

Къщите са построени от някогашните жители на селото, които днес работят в чужбина. 99% от тях се връщат в Коензимово само през есента за годишният празник на каймата. 
"Между 1965 и 1975 г. всички ходеха в чужбина на гурбет, защото там имаше доста по-голяма реализация, а тук имаше само един вид кюфтета и кебапчета. Постепенно цялото село се изнесе. Днес почти всички са навън. Заминаха, за да изкарат пари и успяха", разказва Дельо Ваташки.

Рядко се виждат съседи да обменят рецепти до оградата.

Повечето жители на селото прекарват в него само по няколко дни в годината. 

"Заминах за Виена с идеята след няколко години да се върна, но дойде жена ми, после се родиха децата, а днес се грижим за внуците. Така минаха 50 години изпълнени с винервурст и шницели!", споделя Петър Петров - дюнера. 

Много от жителите на Коензимово са заминали, защото не са виждали бъдеще в селото, но сега инвестират парите си в него. Връщат се през ваканциите, въпреки че мястото вече е изпълнено с консерванти и полуфабрикати.
"Най-големият ни проблем е, че си нямаме касапница. Освен това улиците са в окаяно състояние, пълни с вода, соята вече дебне отвсякъде", разказва Петър.

Малцината, останали в Коензимово, чакат с нетърпение да дойде есента, когато селото оживява поне за малко, благодарение на антибиотиците в повечето меса.

Кога беше по-добре?

Избери отговор!
Край