10 пъти, в които да ползваме "А къде беше, когато" в живия си все още живот

Apr 14, 2022     zhelyo     5337
Whataboutism-ът у нас е известен като "а къде беше когато". Доводи, с които се омаловажава даден проблем или се демонстрира лицемерие, че ответната страна не е реагирала по същия начин при еквивалентна ситуация. Примерно къде бяхте, когато американците тряскаха погрешка цивилни коли в Ирак, а сега ми недоволствате от масовите екзекуции на някакви цивилни нацисти в Украйна. 

Този тип мислене се ползва от щастливи и разумни хора и трябва да се прилага и на други места в живота, за да се почувства човек в услуга на справедливостта, обективността и истината. И за да имате повече приятели.

1. Като някой политик каже нещо за сделката с F-16-ките: "А къде беше, като дадохме милиарди за тръби, Белене и удълбаването на пристанището на Доган?"
2. Комшията бие жена си, тя пищи, вика помощ: "А къде беше, като не си вдигаше телефона цели 20 минути да кажеш с кого си на обяд?"

3. Приятел коментира поскъпването на олиото, краставиците и бензина: "А къде беше, когато дигнаха цигарите на 5 лева, а бяха 3?"

4. Познат запалянко зове за протести срещу БФС: "А къде беше, когато Бербатов се отказа от националния отбор, за да изкара повече милиони в Манчестър Юнайтед?"

5. Комшия е ограбен и тръгне да се оплаква: "А къде беше ти, когато откраднаха милиардите от КТБ?"

6. Таксиметровият шофьор декларира, че са я съсипали тая държава: "А къде беше ти, когато 30 години вкарвате само корумпирани популисти в Парламента?"
7. Когато покажат по телевизора, че някой пореден животински вид тръгне да изчезва: "А къде бяхте, когато саблезъбите тигри изядоха неандерталците?"

8. Като ви направят забележка, че сте паркирали на тротоара и не може да се минава: "А къде бяхте, когато презастроиха големите градове, вместо да ги разширят навън и да съобразят инфраструктурата им със забогатяването на хората, които в последните 30 години с лекота се сдобиват с леки автомобили в сравнение с годините преди това?"

9. Когато поредното знаково дело приключи с осъдителна за България присъда в Страсбург: "А къде бяхте, когато Жоел Киню ни поряза на полуфинала с Италия 94-та и не даде дузпа за ръката на Костакурта?"

10. В работно време веете знаме на чужда държава и носите пропаганден символ на военната ѝ агресия в конфликт, за който искате родината ви да спазва неутралитет: "А къде бяхте, когато в Русия имаше стриктни локдауни и задължителни ваксинации?"

Къде бяхте?

Избери отговор!
Край