10 Не!Ща, с които да обновим образователната система

Aug 25, 2022     zhelyo     5004
Образователната система на България разчита основно на умението да се запомни нещо, да се възпроизведе, да се получи оценка и след това да бъде забравено, за да направи място за следващото. Съответно създава основно идиоти. Огледайте се. Ако не виждате идиоти, значи вие сте. И да виждате, сигурно също сте, то не е гаранция.

Ето как да помогнем на тези, дето все още имат шанс да не бъдат идиоти като нас.

1. Първи клас да бъде преподаван изцяло на открито в гората. Взимат децата на 15 септември и ги връщат на 24 май. През това време те се учат освен на четмо и писмо, да палят огън, да си направят подслон, да ловуват и да лекуват раните си с дървесен мъх. Не знаем кога, надяваме се никога, но сякаш Апокалипсисът е близо, а със сегашното си образование не можем да зашием и копче без урок в ютюб. А ютюб няма да има, когато няма да има ток.
2. История ще се учи само до изчезването на динозаврите. След това всичко минава през политическа конюнктура, ползва се за манипулации, създаване на страхове и омраза, използвани от властимащи и властискащи за лични цели. Допускат се само уроци по Вчерàшен вестник.

3. Учебниците да се качват в сайтове. Но да се правят и сайтове с фалшиви учебници. Шестица за този, който успее да отсее истинския от фалшивия учебник. Няма нужда да го учи, а да знае, че като му потрябва да разбере къде в България е богато на седиментни скали, няма да повярва на учебника, в който пише, че България е всъщност виртуална реалност и всички сме експеримент.

4. Задължителната литература за четене и съчинително анализиране да бъде само от живи автори. Не, не от неуважение към класиците, техните работи е ясно, че са по-добри. Просто като се пита какво е искал да каже авторът, да е жив, за да го питат децата, е не някой да му вменява задни мисли.

5. Антикризисно образование. Децата трябва да бъдат готови да не са толкова заможни, колкото родителите си. Затова трябва да се научат сами да си отглеждат тютюн, да ферментират джанки за алкохол, да правят синтетични наркотици, енергийни напитки и така да пестят пари, които може да нямат.

6. Да се пести от учители. Не е разумно да се плаща на един човек да прави едно и също по цял ден. Грехота е да се губят пари, за да може някой да цикли цял ден да разказва едно и също на 10 А, 10 Е, 10 В и 10 Г клас, когато може да се запише клипче как разказва урока веднъж и този човек да си намери истинска работа след това. Така и ще има по-малък риск ученик да го набие.
7Висшето образование да не се субсидира. В момента то не се цени, защото е евтино. След 12 клас отиваш да работиш на строеж или да чистиш риба в консервна фабрика. Ако ти хареса - супер, не си губил 5 години, за да осмисляш заплатата на някой от милионите професори в страната. Ако не ти хареса - спестяваш пари, за да се запишеш публична администрация.


8. Оценките да се отменят. Редица психолози казват, че оценките в училище често не играят добра роля при формирането на младата личност. Редица родители пък вгорчават живота на потомството си заради оценки. Но как тогава ще знаем дали съответното дете се справя с учебния материал? Ще му се сипва английска сол в обяда, за да му се намекне, че трябва да се стегне, за да не си осере живота.

9. Когато някой е добър в нещо, да не бъде тормозен с друго. Малкият Чочко е добър по математика, но ако бяга повече от 5 метра месечно, получава едногодишен задух? Нека бъде оставен на мира, явно е, че няма да си намери гадже с плочки на корема, а като си направи фирма за източване на ДДС, купи си коли за милиони и ще му се лепнат тогава мацките.

10. Междучасията за децата, които пушат, да станат с 5 минути по-дълги. Не, това не е с цел да пропушат повече. А да не пушат толкова бързо, че сецат много забързано цигарите и белите им дробчета стават на веян паламуд.

Адекватно ли е образованието у нас?

Избери отговор!
Край