Репортаж на bTV показа как се манипулират сметките за парно

Nov 17, 2017     М.З.Д.     7570
СЛИВЕН - К.В. (18), ученик в дванадесети клас в Сливенския техникум бил шокиран от сметката за парно, която родителите му получили.

Тъй като родителите му нямали възможност да платят 1023 лева сметка, К. решил да вземе нещата в свои ръце. Докато търсел работа, с която да подпомогне финансово родителите си, му дошла гениална идея - да изтрие сметката на родителите си от системата на Топлофикация.

За целта К. взел бял коректор от местната книжарница и манипулирал писмото от Топлофикация, така че сметката станала с много по-поносимата сума от 23 лева. Изключително горд от откритието си, Кирил се обадил веднага в телевизията, за да покаже своя хакерски метод на широката общественост.
bTV се свърза с Топлофикация, но те отказаха да коментират случая. Според анонимни експерти в областта на кибер-сигурността, откритието е сериозен пробив с потенциално огромни последствия. Подобни харекски атаки биха могли да бъдат използвани за анулиране на задължения, но също така и за кражба на имущество.

След репортажа, К. бе обявен за национално издирване, като не може да бъде изключена намесата на руски хакери, чийто арсенал включва множество подобни техники.

Според експерти по киберсигурност и контратероризъм ученикът е труден за откриване, тъй като е заличил следите си - изтрил си е кукитата в браузъра и си е пренабил номерата на грайферите на обувките.

Можете ли да манипулирате анкетата в Не!Новините?

Избери отговор!
Край