Депутатите решиха: Гласуваме на една машина през 2021

Feb 20, 2020     Бай Тоя     3592
НАЦИОНАЛНА ПАРЛАМЕНТАРИЯ - Депутатите приеха на първо четене промени в Изборния кодекс, предложени от Министерски съвет. Законопроектът затвърждава желанието на правителството да бъде въведено най-накрая на практика машинното гласуване.

Новият момент е, че ще се гласува на една машина за цялата страна. Предстои да се уточни къде точно до бъде поставена машината.

Между парламентарните групи прехвърчаха искри по темата. Корнелия Нинова заяви в кулоарите на Парламента, че най-подходящото място е "летящата чиния" на Бузлуджа, тъй като била близо до географския център на България. Министърът на финансите Влади Горанов влезе в задочен спор с Нинова и предложи машината да бъде разположена в централата на НАП в София, тъй като там ще бъде най-защитена от бели и черни хакери. 
Важното е на хората да им е удобно. Вместо да даваме милиони за хиляди машини, купуваме една и караме гражданите да гласуват. Който иска, разбира се. Останалите могат просто да се разходят и да се снимат пред Арена Армеец. Както и досега, доста починали също ще гласуват, Бог да ги прости. Демокрация е!
- заяви министър-председателят. 

Наше проучване показва обаче, че срещу предложението се заражда гражданско недоволство. Протести готвят всички застъпници, членове на ЦИК, СИК, ОИК, тъй като щели да станат излишни и да не получават възнаграждения, както досега.

Подписка срещу законопроекта ще внесат и производители на вино и други алкохолни напитки, тъй като при само една машина, изборният ден може да продължи до около 168 часа, а през това време консумацията и продажбата на алкохол ще бъдат забранени. 


Ще гласувате ли?

Избери отговор!
Край