България иска от Русия откраднатите архиви в замяна на паметника на съветската армия

Aug 15, 2023     zhelyo     2908
СОФИЯ - Казусът с преместването на паметника на съветската армия взе нов обрат, след като българската държава прояви ако не гръбнак, то поне един-два прешлена.

Предложението е страната ни да подари паметника на съветската армия в София в замяна на архивите на МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, лични архиви на български политици, откраднати от същата окупационна червена армия.

"Ние искаме да разменим една част от историята си за друга. Тази тук само ни разделя, не стопанисваме читаво паметника, непрестанно е омацан и напикан, а около него отскоро лагеруват странни хора" - споделила е българската страна в апел към Москва.
"В Русия пък напоследък се случват много пожари и се опасяваме, че архивът ще изгори, преди българските историци и изследователи да са имали възможността да се запознаят с него. Ще иде зян" - пише още в доводите на България.

Очаква се Русия да откаже, тъй като нямат място за паметника на съветската армия и ще се наложи да нахлуят в друга държава и да ѝ отнемат територии, за да го поместят.
 

На мястото на Русия бихте ли приели?

Избери отговор!
Край