Борисов: Подновяваме работа по Софийския плавателен канал

Aug 25, 2016     zhelyo     12769
СОФИЯ - Премиерът Борисов тържествено оповести възобновяването на инфраструктурния проект, известен като Софийски плавателен канал.


Софийският плавателен канал е неизпълнен проект от 1950-те години за изграждане на канал в южната част на град София от Панчарево до квартал Павлово, чрез трудова повинност на населението. 


"От 60 години не е пипано нищо по тоя проект. Очевидно е, че пак пада на моите плещи да построя и осъществя. Пратих вчера Йорданка в Брюксел да пита за пари, дано да са солидарни, иначе ще помолим хората да си го докопаят това, което техните баби и дядовци са почнали" - споделя Борисов.
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова разясни, че след като бъде изпълнен Лот 1 от Панчарево през Младост, Дървеница и Манастирски ливади, предстои да се реши дали от Павлово каналът да не бъде спуснат до Подуене, където после да завие наляво и обратно към Обеля.


Очаква се плавателният канал да дублира южната дъга на Околовръстния път, като по него да движат лодки и корабчета, както и много бързи и шумни яхти на гъзарите от Драгалевци, Бояна и селските гъзари от Симеоново и Бункера.


zhelyo

За какво е Софийският плавателен канал?

Избери отговор!
Край