Не!Интервю с Димитър Пенев: Повече бащи трябва да са президенти на БФС, за да има къде да играят децата им!

Sep 9, 2015     zhelyo     7464
Треньор номер 1 на ХХ в. винаги е интересен събеседник. Дори в не!интервютата си.

Г-н Пенев, България явно ще пропусне още един голям футболен форум. Какво не достига на нашия отбор вече повече от десетилетие, за да се класира на Европейско или Световно?

Много треньори, знаете, всеки с различни виждания... Играчи от резервни скамейки на клубове, дето не сме ги чували и така... Виждате, всички квалификации започваме от нулата и завършваме малко по-горе от нулата, така че резултати някакви има... Ето, и с държавата е така. Всички имаме вече бобифони, карти за банките, караме западните коли, но сме все по-бедни. Така е и с националния отбор. 94-а бяхме бедни, но богати. Сега сме богати, но бедни.
Е, толкова ли нямаме поне един класен футболист в състава?

Има, има. Велин Попа е чудесен защитник, не случайно е твърд титуляр  в "Спартак" (Варна) в украинското първенство. Близнака, дето играе в онова другото ЦСКА и той е добър също. Ама малко са. Щеше да е хубаво Барбуков да е в състава, няма кой да е най-напред иначе. Макар че и той е на години вече. Можеше да заиграе в "Астън" или поне във "Вила", а избра гръцки отбор ПАЕК. 


Мнозина обвиняват за лошите резултати ръководството  на БФС, което в голяма част се състои от Ваши възпитаници от "златното" поколение. Те не се ли консултират с Вас понякога, да им дадете съвет какво да правят, за да тръгнат нещата?

Те знаят как. Аз например се радвам, че Боби е президент на БФС, за да има синът му къде да играе. Данчо Лечков носи цвят на федерацията, Емо Костадинов пък спи, а сънят разкрасява.


Мислите ли, че Ивайло Петев трябва да бъде сменен?
Смени веднъж, смени два пъти, ама след третата смяна нямаш повече смени. Аз така знам. Като успее да класира националния за някой голям форум, може да го сменят със Стойчо, не нашия от ЦСКА, а оня другия, после и той като направи нещо, да го махнат и него и да го заместят с Дерме...Дермен... с Гошо! Това работи, виждате, в "Лудогорец". Само на оня на Жоуриньо приятеля да не наемат. Това не работи, виждате...


Мъри Стоилов постигна страхотни успехи с "Астана". Смятате ли, че той остана недооценен в България?

Вижте, Опел Астана е добра кола за някои пътища, за други пътища също е добра кола, но като цяло е лоша кола. Пожелавам успех на Мъримир.


Ясно. Няма значение. Да поговорим за вашия любим клуб - ЦСКА! Оптимист ли сте за бъдещето му?

Добре играят - защитници, нападатели... И тия в средата на терена харесвам. Ще се върнат в елита, там им е мястото. Знаете, и на запад подобни спадове имаха отбори, които после пак имаха успехи - стари госпожи и т. н. 
А Вас самият няма ли да видим скоро отново начело на някой клуб? Струва ми се, че фигура като Вашата липсва много на българския футбол...
Може да поема, може и да не поема някой отбор. Ако го направя обаче, ще държа само аз да си върша селекцията и ще гледам да налагам нашенци. Стига с тия бразилци, които приличат на африканци и разни японци чак от Китай!


The rain с редаторски вмешателства от zhelyo

Кой е най-добрият футболист, играл под ръководството на Пената?

Избери отговор!
Край