Сурвачки и кукери подраняват, стават задължителни в училищата

Oct 15, 2020     Georgi Parapanov     3369
МЕЗЕ - С нова разпоредба на Министерството на Здравеопазването употребяването на сурвачки в училищата става задължително от следващата седмица.

Ритуалните пръчки, използващи се главно от внучета по гърбовете близки роднини с очакване на шоколад с етикет от паричка или нови плейстейшъни, ще влязат в употреба за втори път тази година.

Факт е, че българите боледуват по-малко от многоизвестния коронавирус в сравнение с народите на Запад. Според източник от МЗ това се дължи частично на сурвачките, които използваме традиционно на Нова година.
"В началото на всеки час, дежурният ученик ще има задължението да сурвака всеки един свой съученик, а след това и учителя. Надяваме се, че със силата на българските традиции китайският вирус ще се изплаши, или поне няма да влиза в час, а ще седи при пушачите отвън." - съобщи говорител на министерството.

Друга противоепидемична мярка ще бъдат кукерските танци на голямото междучасие, които ще доизгонват малкото останал коронавирус след сурвакането.

"Начи', такива хубави обичаи си имаме тука.. Сирни Заговезни всяка година го празнувам и викам кукери в къщата в Банкя да ме пазят от летци. Аз даже на Меркел го говоря т'ва, да дойди да види как подскачат и плашат болестите, един вирус ли няма да изплашат" - коментира премиерът Борисов.

Ефективно ли се борим с китайския вирус?

Избери отговор!
Край