Посолството на САЩ нареди: Редактират цвета на лястовицата, очаквана от Дядо Йоцо в "По жицата", заради расизъм

Jun 29, 2020     zhelyo     10179
КОЗЯК - Посолството на Съединените американски щати обяви глобална офанзива срещу расизма в световното културно наследство и обяви, че скоро ще отправи настоятелно препоръки към всички държави.

Една от първите препоръки към България ще е да се редактира Йовковият разказ "По жицата", така че да не се дава изключително благороден смисъл на бяла лястовица.

"Обикновените черни лястовици могат да вършат също чудеса. Черните лястовици имат значение" - казала посланик Херо Мустафа по телефона на премиера в разговор, който ще изтече след половин година в публичното пространство.
От посолството обърнали внимание и към разказа от Елин Пелин "На браздата", където фаталният край застига кравата-мулат, докато белият здрав мъжки е представен като двигател на ралото, носител на силата и превъзхождащ биологически слабата Сивушка, което било чист расизъм.

В други новини - надали много хора ще открият, че Йовков не е ползвал Вазов герой в разказа си, но повечето, които усетят неточността, надали ще стигнат до този абзац и ще побързат да коментират из Facebook, демонстрирайки надмощието си.

Расисти ли сте?

Избери отговор!
Край