Борислав Сарафов: Само Господ може да съди, вярвам във вторите шансове

May 28, 2024     zhelyo     1034
Не!Новините разговаряха с временно, докато не стане неудобен, изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Основна цел на диалога беше взаимен опит да се разбере кой има по-малък принос към българското общество в една своеобразна надпревара по скромност и смирение.

zhelyo: Господин Сарафов, обществото често изразява недоволство от липсата на разкрития по тежки престъпления и корупция. Как бихте отговорили на тези критики?

Борислав Сарафов: Разбирам, че хората искат справедливост, но трябва да се замислим, кой сме ние да съдим другите? Само Господ може да съди, а ние в прокуратурата вярваме във вторите шансове. Никой не се ражда престъпник и всеки заслужава възможност да се поправи.
zhelyo: Също както в Не!Новините вярваме, че няма факти и обективни истини и всичко може да се пречупи през призмата на хумора, собствените комплекси и неустоимия аромат на собствените подмишници на краката или т.нар. подпишници.

Борислав Сарафов: Абсолютно. Вярвам, че като дадем възможност на хората да се поправят, да помиришат това, което сме открили тука в папките, ние всъщност им помагаме да станат по-добри граждани. Прокуратурата не е само за наказания, а и за даване на шанс за промяна. Понякога е достатъчно да кажеш "Знам какво направи миналото лято". Ето, Бойко Борисов нови къщи в Барселона не е купувал.

zhelyo: Как ще коментирате твърденията, че тази подход е в ущърб на справедливостта и обществения интерес? Нас ни критикуват, че объркваме лелите и чичовците, които си формират мненията по заглавия и картинки набързо във Фейсбук, без да четат повече източници и да задълбочат знанията си.

Борислав Сарафов: Тези твърдения са разбираеми, но трябва да помним, че справедливостта не е само в наказанието, а и в възможността за изкупление. Да, ние често повдигаме обвинения, но не се стига до излишни присъди, защото в хода на делото обвинените обикновено се вглеждат в себе си и се покайват. Общественият интерес е да имаме по-малко престъпници, а не повече осъдени. Ако можем да превъзпитаме вместо да накажем, значи сме постигнали по-голям успех.

zhelyo: Какъв е вашият отговор към тези, които искат повече осъдителни присъди и по-малко компромиси? Особено с акцент към големите риби, знаковите фигури с много власт и големи средства зад гърба си или чекмеджетата си?
Борислав Сарафов: Обяснимо е да гледат към известните и успешните. Но това е по-скоро от завист и уклон към сеира. Ако осъдим лидерите на държавата, няма да живеем по-добре, защото няма да има кой да ни назначава и ръководи. Ние мислим стратегически, а не импулсивно. Обществото може да разсъждава с чувства, но прокуратурата не бива да разсъждава изобщо. 

zhelyо: Благодаря Ви за този откровен разговор, господин Сарафов. това е и целта на Не!Новините. Да не се разсъждава и да не се чувства. Тогава животът е много по-лесен, приятен и постижим.

Борислав Сарафов: Благодаря и аз. Вярвам, че с общи усилия можем да направим обществото ни по-добро и смирено.

zhelyo: Не Ви заслужаваме. Поклон!

Очаквате ли повече осъдителни дела?

Избери отговор!
Край