10 професии, незастрашени от AI

Jan 19, 2023     zhelyo     8556
Бъдещето започна. Все по-вероятно е някаква форма на изкуствен интелект да ви остави без занаят, а докато се научите на нещо друго, AI ще се научи да го прави по-добре. Е, все пак има надежда да не умрете от безработица. Както винаги, Не!Новините са най-полезното нещо, което ще видите в Интернет за деня си и ще ви спасим за пореден път с нашите топ идеи.

Ето какво да работите, спокойни че AI няма да ви прецака.

1. Тарикат. Всички познаваме по един човек, за когото най-точното определение в професионален аспект е тази дума. Той прави пари някак си, не винаги много, няма нормирано работно време, няма конкретна дейност и съответно един компютърен модел много трудно ще бъде обучен да му вземе хляба. Особено с оглед, че тарикатът прекарва половината си ден, седейки в кафене.
2. Контрольор в градския транспорт. Добре, дори в Boston Dynamics да създадат робот супервойник и той реално да е по-силен, бърз и внушителен дори от най-здравият човек, изкуственият му интелект ще даде на късо от оправданията и логическите еквилибристики на гратисчиите. 

3. Майстор по полагане на павета. AI краде занаят, извличайки информация за уменията си от тези, които вършат съответната работа. А ние майстори по полагане на настилки нямаме, така че няма кой да им вземе работата.

4. Футболен съдия. Ще си кажете, че футболните съдии изглеждат силно застрашени от това след VAR и технологичните въведения, които видяхме в Катар. Но тия технологии съществуват от 20 години, но няма как футболът да се лиши от човешката грешка, усещането за уредени мачове и ултимативно - оправданията на загубилите затова, че спечелилите държат съдиите. Това би убило футбола.

5. Монарх. Крал и кралица не се става с умения и знания, не се става с оптимизирана мисъл или алгоритми. Най се става с родословие и дори е ОК мама и тате да са братовчеди. Вярно, няма много монарси напоследък, но е време да се поразровим в родословията си и да хванем някоя нишка, която ще ни изкара 1/673-та херцози от Австроунгария, благодарение на която да получим поне една стаичка в някое имение.

6. Религиозен мисионер. Просто не върви робот да пита случайни минувачи дали са чували за Създателя, тъй като ще си помислят, че става дума за очилат потен програмист (това са тия добрите, модерните IT-специалисти с прилична хигиена, са бачкатори по скучни проекти). Трябва си истински човек с блуждаещ поглед и листовка да ви привлече в секта.
7. Телефонен търговец. Представяте ли си AI, който с всяка секунда става все по-знаещ, можещ, бърз, смислен, да бъде впрегнат в това да звъни и да досажда на хората с оферти за планове за кабелна телевизия, кредитни карти и застраховки. Веднага би се самоубил. 

8. Просяк. Огромен дял от просяците не са временно в това положение, а са си професионалисти и част от солидна и стройна организация, често допринасяща активно за здравното им състояние. Един изкуствен интелект няма как да генерира печалби, възползвайки се от склонността на минувачите да си осигурят мини-индулгенция срещу излишните жълти стотинки.

9. Готвач. Да, изкуственият интелект може да запомни повече рецепти от всекиго, да изчисли точните пропорции на всяка в зависимост от броя на желаните порции, а една машина, управлявана от такъв AI може да приготви продуктите винаги по перфектен начин. Но ще види бая зор да източи по неведоми пътища милиарди от руската икономика и да създаде огромна частна паравоенна организация, която да може да си бере пушечно месо от затворите на най-голямата страна в света.

10. Държанка. Искате да карате хубав автомобил, да прекарвате по цял ден на шопинг и заведения и да стопанисвате кученце, което се събира в чанта, струваща колкото левия крак на Ерлинг Холанд? Ето поприще, което никой изкуствен интелект не би искал за себе си, само трябва да се прежалите да спите и да угаждате на фетишите на богат чичко. Той дори няма да ви се натрапва на снимките, докато сте си в Дубай!

Застрашено ли е работното ви място от изкуствен интелект?

Избери отговор!
Край