Врачани добиват зелена енергия от дупките по улиците

Apr 3, 2014     zhelyo     4465
ВРАЦА, БЪЛГАРИЯ - Затоплянето на времето и пресъхването на наводнените дупки по улиците на северозападния град подложи на сериозно изпитание жителите, разчитащи на завъдилата се в тези водоеми риба за прехраната си.


В отговор на този проблем община Враца е на път да реализира революционен проект използващ свръхмодерни технологии с помощта на европейско финансиране.


Според думите на гл. инж. Румяна Машева в ключови врачански дупки ще бъдат инсталирани високотехнологични бутала предоставени от немския производител "Siemens", които при натиск от попаднало в тях колело на автомобил ще генерират малко количество електроенергия.
По груби изчисления на врачанските експерти средното количесто от 4000-5000 попадения на ден ще осигури достатъчно количество електроенергия за да намали цената на тока за врачани от 0,15958 лв./кВтч на 0,11578 лв./кВтч.


"Ако зачестят попаденията и на тролеите, които са неколкократно по-тежки от един лек автомобил, дори може пуснем осветлението в градинката зад паментника на Ботев"- коментира инж. Машева.


"Този проект, в комбинация с тенденцията за намаляване на заболяваемостта от камъни в бъбреците, отличава града ни като едно от най-добрите места за живеене"- сподели гордо кмета на Враца инж. Николай Иванов.

iliyadz

Кой пълни уличните дупки?

Избери отговор!
Край