По пример от супермаркетите: И Националната здравна каса става на самообслужване

Dec 8, 2023     zhelyo     1400
ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА - Българският парламент прие решение Националната здравна каса да премине към модела на самообслужване, вдъхновен от успешното налагане на каси за самообслужване в супермаркетите из цялата страна.

По този начин кадруването в разпределящата милиарди левове всяка година институция бе избегнато, а ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС ще преминат към други теми за интриги помежду си.

"Ако хората могат да си сканират доматите, защо да не си уреждат и здравните си работи. За какво е такава една раздута институция, пълна с хора на този и човек на онзи" - коментираха депутати в Здравната комисия на Народното събрание, приела на половин четене и един дъх изменението в Закона за здравеопазването.
Използването на автоматизирани системи ще ограничи контакта с пари и възможността да плъзне епидемия от корупция и смучене на здравни пари. Системата за самообслужване ще позволява на гражданите да подават заявления, да извършват плащания и дори да получават медицински съвети, диагнози и бързи аутопсии.

Критици на тази мярка изразяват опасения, че липсата на човешки контакт може да доведе до затруднения за по-възрастните граждани, докато оптимистите твърдят, че именно това е целта, тъй като възрастните тежат на здравеопазването, а нямат чак толкова пари, за да си доплатят под масата болнично лечение например.

Справяте ли се с каси на самообслужване?

Избери отговор!
Край