Каналджиите и превозвачите на нелегални емигранти плашат с протести, ако продължат да бъдат спирани

Oct 4, 2023     zhelyo     4869
ПРОЕКТОШЕНГЕН - Каналджиите и превозвачите на нелегални емигранти от България, Гърция и Турция заплашиха с протести и блокади на главните пътища, ако властите не спрат да ги преследват и арестуват.

Те твърдят, че извършват хуманитарна дейност и помагат на хората, които бягат от войната и бедността в Афганистан, Сирия и други страни, а спечелените от това средства инвестират в българската и европейската икономики.

В писмо до министерството на вътрешните работи, те изискват да бъдат освободени всички задържани каналджии и превозвачи, да бъдат отменени всички обвинения срещу тях и да бъдат разрешени да продължават своята дейност без пречки. Те също така искат да бъдат компенсирани за загубите, които са понесли от конфискуването на техните автомобили и полуживи товари.
Ако тези искания не бъдат изпълнени до края на месеца, те обещават да организират масови протести в София, Атина и Анкара, както и да блокират границите между трите страни. Те призовават останалите каналджии и превозвачи от региона да се присъединят към тях и да защитят своите права.

Министерството на вътрешните работи не е коментирало писмото на каналджиите и превозвачите. Според официални данни, само през последните шест месеца са задържани над 50 000 души, свързани с контрабандата на нелегални емигранти. Повечето от тях са обвинени за трафик на хора, организирана престъпност и шофиране без триъгълник.

Познавате ли каналджии?

Избери отговор!
Край