Антикризисна мярка: Обявиха ден без подкупи

May 19, 2022     Щастливеца     3342
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ - Безпрецедентна мярка ще цели да повиши държавните приходи в период на криза.

Държавата е изправена пред много социални харчове и това може да се контрира, като вместо традиционния рушвет на потърпевшия гражданин му бъден написан акт или фиш.

За момента се планира въвеждането на само един ден, като в бъдеще това може да се промени в зависимост от събираемостта.
В този ден държавните служители ще бъдат насърчени да не приемат подкупи. Въпроси от типа „Ще пишем ли?“, „И какво правим сега?“ няма да бъдат толерирани. Но държавата ще трябва да разчита и на съвестта на гражданите в този случай, понеже засега няма урегулиран механизъм, по който да се контролира дейността. Надеждите са, че все пак за 24 часа значимо мнозинство ще се съобрази.

От опозицията в парламента вече се чуха и отрицателни реакции, като „а как ще обезщетим държавните чиновници?“ или „знаете ли колко семейства разчитат на тези доходи?“. От управляващата партия коментираха, че са наясно с последствията, но в момента трябват бързи и решителни действия.

Предложението вече е било одобрено в парламентарната комисия по бюджет и финанси, като следва да се гласува в парламентарна зала веднага след четириседмичната ваканция по повод 24 май и Еньовден, защото не било удобно тя да се прекъсва.

Мярката ще засегне ключови сектори от държавната администрация. Сред най-важните са Държавна агенция Митници, КАТ, НАП, РЗИ, Общински съвети и други. Все още се обсъжда и възможността за вземането на отпуск и болничен в този ден, освен по спешност.

Колко често давате рушвет?

Избери отговор!
Край