Изчислиха: Средното закъснение в мрежата на БДЖ е 73 години

May 13, 2014     zhelyo     8040
БАН - Математици от БАН изчислиха считаната за най-сложна задача с думи и стигнаха до отговор, който може да донесе първата Нобелова награда за страната ни, похвалиха се самите те.


За най-сложна задача с думи в съвременната история се считаше следната: "Ако Българските държавни железници все още не са обявили фалит и техни влакове се движат, то калкулирайте средностатистическото закъснение в железопътната мрежа с точност до години, при условие, че една тръба източва басейни, а много политици и чиновници - източват държавни фирми".


"Изчислихме закъснението на всички композиции в рамките на БДЖ. То е 73 години средно, като в някои места то стига до 160, а на други - само 20" - споделя математикът академик Петър Петров - Питагора.
До отговора математиците са стигнали чрез смесване на числата на Фибоначи с корен квадратен от всички прости числа, делящи се на 3, тоест само 3.


От БДЖ обявиха, че това доказва класата на железницата ни, която била пъплещата история на миналия век и хората трябвало да ценят нивото на железопътния транспорт у нас.


zhelyo

Машини на времето ли има в БДЖ?

Избери отговор!
Край