Лъсна зловещата тайна на висшето образование: 98% от лекциите са ненужни и просто може да се пратят нещата по e-mail

Aug 31, 2020     zhelyo     9609
СТРАНАТА - Ходенето на лекции, където преподавателите изчитат неща, а студентите си ги записват, е неадекватна дейност. 

Това гласи таен доклад на университетите, обсъждали мерките за следващата академична година, когато евентуалните дистанционни форми на преподаване ще разкрият тази пазена строго тайна.

"Нещо, вече написано, при това написано прегледно и грамотно, може да бъде пратено и да си го четат така" - пише в стенограмата на Съвета на ректорите на родните ВУЗ-ове.
Според данните, цитирани в изтеклите документи, едва около 2% от лекциите са належащи за присъствие, но иначе хиляди човекочасове годишно може да бъдат спестени на преподаватели и студенти от излишни срещи. В други случаи пък, ако изисква някакво по-визуално обяснение, преподавателят може да запише видео веднъж и да го ползва всяка година.

"Почти всичко може да бъде e-mail. В повечето случаи студентите нямат въпроси, а ако имат - са 2 или 3, които спокойно може да бъдат обсъдени в общ e-mail или пък в затворена Facebook група без риск от разболяване или стоене на 3-часова лекция, която може да бъде прочетена на спокойствие за 26 минути" - признава се още в стряскащия документ.

Изненадани ли сте?

Избери отговор!
Край