Кацането на Луната - истината, която скриха от вас

Jan 22, 2019     Младия Папа от Пловдив     7109
Истината не е въпрос на мнение. Въпрос е на какво са казали по темата Не!Новините. Ето по поредния нашумял случай:

В разгара на Студената война двете световни сили – САЩ и СССР решават да си мерят ракетите в Космоса, а не около Куба. Това решение идва след Кубинската криза, където Кенеди и Хрушчов се скарват, кой ще покани Йорданка Христова на среща в петък вечер.

Тъй като американците са въвели по-рано лотарията решават да се пробват да изпратят човек на Луната, тъй като не им се занимава с пращането на някакви си там луноходчета и други джаджи.
„Като ще е гарга да е рошава.“, казва Линдън Джонсън (президент на САЩ в онзи период).

Идва обаче на власт Никсън и пръска всичките събрани пари от лотарията не за експедиции до Луната, а за хотели. Страст му било да отсяда в един хотел и да гледа хотела отсреща – как почиват хората, как се забавляват и т.н.

Тогава, за да не се изложат пред конкурентите от Сибир, решават да направят филм как стъпва американец на Луната. Естествено търсят всичко да е евтино – снимачна площадка, статисти, декор и т.н. И в процеса на търсене се спират на София, България и студио Бояна.

Никсън звъни на Вълко Червенков и след 4 часа лафене за хотели, футбол, печен слънчоглед и домашен мед от Смолян (Никсън има вуйна от Смолян), се разбират филмът да е сниман в студио Бояна.

Ролята на Нийл Армстронг е отредена на Любо Нейков. Той тогава е съвсем малък, но все пак на визия го докарвал на Армстронг според Червенков.
Снимките започват и всичко върви по план. Звукови ефекти от пукане на гуми от Трабантче се използва за излитане на совалката, която представлява палатка за лагеруване на военни през 1971 г., ушита в Ямбол. Димът от совалката пък идва от ламарина, на която се пекат чушки.

Любо Нейков (облечен като космонавт) излиза от совалката. Прави крачка, спъва се и пада. Режисьорът почва да псува и това влиза в кадър. Впоследствие е замаскирано със заветното изречение: „Една малка стъпка за човека – един огромен скок за човечеството.“, дочуто от ватмана, който кара статистите, когато получава като подарък запалка от далечен роднина в Чехия.

Родния Армстронг забива знамето, което обаче поради липса на декор не е това на САЩ, а знамето на Стралджа. Тегли една майна, която после във филма е разбрана като докатозателство за съществуване на извънземни, и отново влиза в совалката.

Филмът е готов. За да се плати обаче на всички, с изключение на 2/3 от екипа, се слагат реклами на цигари, няколко ТКЗС-та, летуване в Сталин (т.е. Варна, която тогава се е казвала Сталин) и 2-3 реклами на розово масло от Карлово, но пакетирано в Созопол.

Американците доволни получават своя продукт и го разпространяват дълго време като „истинско кацане на Луната“. Вълко Червенков прави банкет на Албена три дена и четири нощи. Звездата на Лили Иванова именно на това парти ще изгрее.

Може ли да се кацне на Луната?

Избери отговор!
Край