Ежегодното съревнование по разпространение на фалшиви новини за норматив с рекорден брой участници

May 4, 2020     Лотар Хазартчук     3876
СОЦИАЛНАТА ПАЯЖИНА - За поредна година във Фейсбук се проведе състезанието по разпространение на фалшиви новини за норматив.

Условията и този път не бяха променени и за участник се считаше всеки, който успее да публикува минимум 5 новини от възможно най-нечуван и безизвестен източник в рамките на светлата част на деня.

Участие взеха и хора, за които предварително сме мислели, че имат нужния умствен капацитет и критично мислене, за да не се включват в тази надпревара.
Както условията, така и точкуването остана по познатия за всички формат:
- за заглавие с главни букви - 6 точки
- за заглавие, съдържащо една от следните думи: "потресаващо", "екстраординарно", "шокиращо" и "епохално" - 5.5 точки
- за статия, препращаща към информация за COVID-19 - 5 точки
- за линк към предаване на АЛФА ТВ - 4.5 точки
- за информация, свързана с пожар около АЕЦ "Владимир Илич Ленин" - 4 точки
- за всякаква информация, свързана с 5Ж мрежата в България и локациите на антените - 100 точки


За разлика от шампионата по футбол за мъже и този по волейбол за жени, където шампионите са ясни 3 месеца преди първия мач за сезона, състезанието в тази дисциплина тази година се оказа с по-голяма конкуренция от обичайното.

Състезанията през изминалите години, преминаваха по малко по-различен начин. Участниците залагаха на изпитани и доказани заглавия. Започваха с "очите на Слави Трифонов", минаваха през "Царичина" и завършваха обичайно с "Баба Ванга", "Разговори с Исус Христос" или "Чернобил като разработка на американцити".

В тазгодишното издание, обаче, състезателите откриха нови и интересни теми, с които могат да помогнат на своите съграждани да си "отворят очите". Без да се притесняват от вероятно грешните си убеждения, те правеха всичко по силите си да съберат възможно най-много точки в рамките на месец и половина. В моменти на недостиг на заглавия, те пускаха по някой скрийншот със съвети за правилното ползване на Ибупрофен, пръскането с хеликоптери и как да спечелиш чисто нов чифт маратонки Адидас. Скрийншотовете не носеха точки, но определено успяваха да спомогнат на потребителя да затвърди позицията си на "най-големия дебил сред приятелите ми във Фейсбук". За участниците всяко признание беше добре дошло и го приемаха с радост и водка. Да, с водка задължително. Украинска. Не, украинска точно сега не.

Остават броени дни до края на тази луда надпревара, но победителят ще е само един.
*При равен брой точки след последния ден за победител се счита този участник, чието IQ е по-близко или е равно на 0. 

Кой е Вашия обичаен източник на новини?

Избери отговор!
Край