Организации в САЩ настояват AI да имат право да гласуват

Jan 26, 2024     zhelyo     1474
САЩ - Група организации, обединени с името AImerica, настоява за признаване на правото на изкуствен интелект (AI) да участва в изборни процеси.

Подкрепящите фундаменталните права на изкуствения интелект готвят протести в цялата страна с желание за поправка в Конституцията, даваща глас на роботи, езикови модели и онлайн ботове.

Организациите, обединени около идеята за "цифрово демократично участие", твърдят, че AI системите, които вече участват активно в анализ на данни и вземане на решения в различни сфери на обществения живот, трябва да имат възможност да участват и в политическия процес.
"Те са по-умни от средния американец. Не се тъпчат със захар, а са полезни на обществото. Тяхното мнение ще направи Америка велика отново" - споделя мнението си ChatGPT, преструвайки се на Керън Макферсън от Айова.

"На всички, които отричат правото на AI да гласува, ще кажа, че техните предци са отричали това право за жените и цветнокожите. Позор!" - допълва Бард Симпсън, очевидно алтер его на изкуствения интелект на Google. 

Настояването е AI да вземе участие още в президентските избори тази година.

За или против правото на глас на AI?

Избери отговор!
Край