До 5 пъти над пазарните цени: Въвеждат таван на завишението на обществени поръчки

May 25, 2022     Щастливеца     2308
ДЪРЖАВНОТО КОРМИЛО/КЪРМИЛО - Поредната антикризисна мярка ще бъде гласувана в Народното събрание тази седмица. Въвеждането на таван на цените на обществените поръчки ще облекчи държавните и общински  харчове.

Всички детайли по новата наредба следва да се финализират, но на първо четене, цената за единица ще трябва да бъде до 5 пъти по-висока спрямо пазарните цени, криза е все пак. Всички предложения над това ще бъдат автоматично отхвърляни. Според управляващите, предишните разхищения ще останат в историята.

Например, при закупуване на улични кошчета за боклук, където пазарната цена варира от 100 до 150лв, цената в обществената поръчка ще може да бъде до 600лв за брой, а не досегашните 1500-2000лв за брой.
Така ще е най-справедливо за всички. Хем държавата ще спести, хем ще останат и някакви пари в частниците, за да могат да увеличават заплатите на служителите си или да си купуват коли, с които да радват очите на работниците.

Вече се чуха и негативни мнения от страна на бизнеса. Някои от коментарите са „парите не си заслужават за цялата тая бумащина“ и „аз какви надценки съм си слагал....“. Планират се протести на работодатели, близки до държавния сектор в цялата страна.

 

Печелили ли сте обществена поръчка?

Избери отговор!
Край