Български стартъп купи Летище Пловдив

Feb 5, 2019     JoroStarta     2429
ПЛОВДИВ - След дълги години на неуспешни опити за концесия на Летище Пловдив, български технологичен стартъп "ЛетниПадни" е успял да затвори сделка за собствеността на летището.

Финансирането от 2 милиона лева е осигурено от американски Venture Capital фонд управляван от Уорън Бюфет, потвърдиха от "Българска агенция за инвестиции".

Визията на стартъпа за Летище Пловдив е то да бъде развивано с нови технологии, роботи и изкуствен интелект без диалект. В бизнес плана на стартъп компанията присъства още построяването на втори терминал за набиращия популярност нискотарифен превозвач "МайнаЕър".
До построяването на новия терминал основната дейност на летището ще са транспортни превози за клиенти от индустриална зона Тракия.

В отговор на наше запитване представители на американския VC фонд отговориха, че решението да финансират подобен амбициозен български стартъп е обявеното от министъра на Икономиката Горанов премахване на корпоративния данък в България.

"Възможността да инвестираме в стартъп, който ще може догодина да използва цялата си печалба за развитие на бизнеса си и увеличаване на заплатите на служителите е модел, който в Естония отдавна доказаха, че работи" - споделя Уорън Бюфет.

Едно е сигурно - догодина Пловдив няма да помни, че е бил "Столица на Културата", но ще има високо технологично летищи, благодарение на българската стартъп среда.
 

Знаехте ли, че Пловдив има летище?

Избери отговор!
Край