Скъсяват ЕГН-тата заради демографската криза и третия пол

Mar 23, 2018     Електрическия министър     4855
ЕСГРАОН - Кабинетът обяви намерението си догодина ЕГН-тата да станат с девет, вместо десет цифри.

Това се налага заради демографската криза, пред която е изправена страната.

"Намаляваме като нация и това е факт, следователно трябва да намалим и ЕГН-то, няма смисъл от толкова много цифри, вече сме една шепа народ", заяви премиерът.
Предложението за намаляване на ЕГН-то идва от министъра на електронното управление. От ведомството са направили изчисления, че по-късите ЕГН-та ще бъдат с един байт по-малки, което дори при 4 - 5 милиона активно население, годишно ще спестява гигабайти при предоставянето на електронни услуги за гражданите.

Финансовият министър пък поясни, че спестените средства могат да бъдат насочени към по-смислени отрасли като отбраната и МВР.

Специалисти от главна дирекция Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението заявиха, че най-вероятно ще бъде премахната деветата цифра от единния граждански номер, която определя пола на лицето.

В момента предпоследната цифра в ЕГН-то е четна за мъже и нечетна за жени. Това нарушава всички международни конвенции и правото на лицата да се самоопределят, като им налага пол още при раждането. 

Какво да бъде ЕГН-то за джендърите?

Избери отговор!
Край