Разбраха се: „Петохуйникът” си заминава, но паметникът на Ленин се връща на старото място

Jan 20, 2015     zhelyo     8299
СОФИЯ - Традиционният обществен дебат, избухващ всеки път, когато столицата реши да се сбогува с някой от кокетните и ненатрапващи се в градската срада тоталитарни символи, е на път да завърши в актуалния за последния политически сезон дух на взаимен компромис.


„От нас да мине - макар да не са се били за електрификация и съветска власт, ще преглътнем някак възстановяването на паметните плочи на тези буржоазни войници” – демонстрираха неочаквана култура и наченки на разум изповядващите тезата, че посегателството над останки от миналото попринцип е вандалщина, но де факто сещащи се за това само когато става дума за сътвореното през определен 45-годишен период от XX-ти век.


Така се очаква националният храм на културата, 24 години след построяването си, да се лиши от своята камбанария, каквито опити за нелепа архитектурна аргументация се появиха в интернет пространството.
„Създаването на абсурдни монументи обаче не е монопол само на соц-а”, продължиха разпалено те, напомняйки, че София е единственият град в света, където статуя на светица държи в ръцете си езически символи. „Т.е., както е редно да признаем, че не можем да си позволим лукса градската ни среда да страда от всички приумици на един режим, който не уважаваше изграденото преди него – като мавзолея и петохуйника, например, смятаме, че и на друго място историческата справедливост следва да бъде възстановена, а именно Чичко Ленин с добрите си очи да заеме пак почетното си място в сърцето на София.


Идеята паметникът на Ленин да бъде изваден от музея за тоталитарно изкуство бе възприета неочквано добре от опонентите. „Нали в крайна сметка София е град на контрастите. Ще си го сложим отново там, а под възстановения паметник ще добавим надпис със цитата на Радой Ралин по темата: „Всичко ни е в унисон – Ленин срещу Шератон”.


Така намирайки се точно над МС „Сердика”, мястото, където се пресичат двата действащи метролъча в столицата, Ленин ще напомня за още един контраст – че стои над метрото с най-модерните и лъскави станции в света, но с влакове-модел, характерен за тунелите в столицата на севернокорейската демократична република.


Защитниците на паметника на българските войници, загинали във войните за национално обединение, обещаха още на соц феновете, че ако намерят начин да върнат разрушените останки от крепостта Сердика при строежа на ларгото, ще възстановят и петолъчката от покрива на партийния дом на почетно място сред руините.


the criteria

Защо има паметници?

Избери отговор!
Край