Юнеско обяви квартал Факултета за резерват

Sep 10, 2019     DJ кмета     2745
ФАКУЛТЕТО - Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви столичния квартал Факултета за защитен резерват с глобално значение. Причината е комплексна и се базира на множество направени проучвания и екооценки.

Юнеско е установила в квартала наличието на уникални животински видове от вида karucis smradlikus и jeleznikos subiratikus. В почвата на територията на новия парк са открити 153 уникални вида пластмаса.

От културна гледна точка паркът е дом на разнообразно население говорещо уникален език без писменост, но с изключитено богата диалектичност. От международната организация коментират, че тези езици почти не били останали в днешно време и трябва да бъдат запазени.
Някои видове в резервата имали уникален метод на изхранване, непознат сред другите видове. Още от ранно детство малките яли шамари, което много помагало да се изградят като устойчиви индивиди. Учените, изследвали местността, опитали от шамарите и установили, че не са вкусни, но пък има за всички.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че превръщането на Факултета в резерват ще увеличи туризма и ще засили икономиката на региона. Той прогнозира, че Факултета обезателно скоро ще има нужда от нов лифт.

Бихте ли се разходили из Факултета?

Избери отговор!
Край