ДС-т предложения за почетен Патриарх

Mar 28, 2024     zhelyo     1693
Като един подчертано духовен и извезан от религиозни ценности народ вниманието на нацията е обърнато към предстоящия избор на нов глава на Българската православна църква. Но борбата за тази позиция не бива да води до междуособици и съревнование, драми и интриги.

За това нека да имаме и почетен патриарх, а може той да посочи сетне съпатриарси, така че за всекиго да има позиция и престиж. Ето примерни идеи:

1. Бойко Борисов. Очевиден избор. Човек, който е построил толкова църкви и манастири и се кръсти толкова често няма как да не бъде считан за фаворит от гражданската квота. А и след Божията ръка на Марадона, светът има нужда от Божия менискус. 
2. Мария Габриел. ГЕРБ-жени погрешно се израдваха, че тя ще е първата жена-премиер на България, пропускайки историята отпреди Бойко Борисов да влезе в политиката, а само да ѝ е шофьор и охранител. Но за първата жена с ранг на почетен патриарх има шанс. А пък и в Европа ѝ казват добър ден и има страшно реноме пред тамошните грешници. 

3. Корнелия Нинова. За да не кажете, че фаворизираме сглобката с два нейни ярки кадъра, даваме шанс и на опозицията. Меси козунаци, снима се пред икони, хамка на Заговезни и на жали бедните и онеправданите. Отново силна кандидатура.

4. Ергенът. Такава опашка от непознати да го целуват има само пред свят човек. А и Бог е любов.

5. Пепи Еврото. Да, той не е сред нас, в смисъла на това, че е в чужбина и се скита немил-недраг. Но неговият завет има хиляди последователи тук и те го защитават и прикриват като един Апостол на свободата версия 2.0. Или първа версия на почетен патриарх.

6. Благой Георгиев. Човек, който умело комбинира религиозното и светското и може да сближи модерния човек с църквата. Също така посланик Митрофанова го харесва и е легенда на Терек (Грозни) и ще сдобри българския с руския народ.
7. Патриарх Кирил. Руският патриарх може да получи тази позиция, за да скрепим дори по-силно двата народа и да се извиним, за това че Митрофанова затвори руската църква. 

8. Жълтите павета. Те са символ на стоицизъм и въпреки провокациите срещу тях и набезите от майстори и винкели, устояват. Не са казали нищо лошо, не са мрънкали, не са всяли омраза и мрак у никого. И не спират да водят всички ни до най-големия храм в България - храм-паметник Александър Невски.

9. Хората от коментарите във Фейсбук. Тяхната категоричност и праведност по всяка възможна тема е безупречен атестат за това, че колективно може да станат почетен патриарх и да носят светлина в душите ни със своята прозорливост, соцносталгия и бабини илачи.

10. Вижте в новия брой на Прас-Прес.

А да има ли найчетен?

Избери отговор!
Край