Какво е важно да знаете при избора на нови авточасти?

Aug 8, 2022     zhelyo     1974

 

Когато притежавате личен автомобил, в един момент се налага да смените някоя част. Тогава трябва да я закупите и сигурно си задавате въпроса как да стане това и откъде? От Sellzone.bg ще ни дадат няколко съвета.

Какво е добре да спазвате, когато решите да купувате нови части за коли или едрогабаритна техника?

При поръчването им онлайн или при закупуване от физически магазини е хубаво да спазвате някои препоръки, за да си спестите главоболията:

 • преди да решите да обслужите автомобила си или да го ремонтирате, най-добре е първо да посетете сервиз, за да ви информират какви точно части ви трябват;
 • добре е да избирате от търговци, които имат богат асортимент и работят с международни дистрибутори. Често те имат система за качество и продаваните продукти няма да са ментета или такива с ниско качество и неясен произход;

 • препоръчва се също да изберете магазини за нови авточасти и консумативи, които имат и собствен внос, защото това не само гарантира качеството, но има възможност и цените да са конкурентни;

 • използвайте VIN код при поръчката на авточастите, защото това ще ви гарантира съответствие и безпроблемно поставяне;

 • след като се спрете на даден продукт, трябва да проверите и какви са техническите му характеристики.

 • За да сте сигурни, че сте направили правилния избор, винаги се консултирайте с търговците. Те не само разбират добре от нови части, но и могат да ви препоръчат кой е най-подходящият вариант за вас.

  Физически или онлайн магазин за авточасти да изберете?

  Всеки, който трябва да купи нови резервни части, тунинг или автоаксесоари за своята кола, е изправен пред дилемата кой от вариантите за покупка да избере. И двата вида имат своите плюсове, както и минуси, но онлайн пазаруването има повече предимства. Това са:

  • всички нови авточасти имат каталози, от които да избирате;

  • артикулите са със снимка и спецификации, включително производител и подробно описание;

  • много от сайтовете предлагат сравняване на цените, което е голямо удобство;

  • значително намаляват времето за търсене и обикаляне по физическите магазини;
 • има много варианти за търсене – по VIN номер, марка и модел на автомобил, година на производство на колата.

 • Освен всичко това, онлайн пазаруването може да ви спести доста пари, защото този тип магазини по принцип предлагат по-малка надценка и правят различни отстъпки.

  Оригинални, ОЕМ или аналози на новите авточасти?

  За да направите най-подходящата покупка за вашата Тойота, Ауди, БМВ, Хонда, Опел или друг автомобил, трябва да сте наясно с разликите между различните резервни авточасти.

     1. Оригинални

  Те са компоненти, които са били инсталирани на вашето превозно средство по време на производство. Те са с много високо качество, но са и на доста високи цени. Често се произвеждат от подмарка на производителя на колата и се намират по-трудно. Има техни заместители, които са доста добри.
     2. ОЕМ

  Те се правят от същите материали, компоненти и технологии, които са били използвани от компанията при производството на автомобила. Разликата е, че могат да бъдат направени и за други марки коли. Те са одобрени от производителя на автомобила и са с гаранция за оригиналност. Качеството им е високо, а цената им е малко по-ниска, но също не се предлагат на много места.

     3. Аналози

  Този тип се произвеждат от компании, които са купили правата за производство. Това се отнася само за лицензираните аналози. Те следват всички технически изисквания на оригиналния производител. Аналозите все пак могат да имат малки разлики от оригинала, но са доста качествени. Предимството им е, че цената им е по-ниска и се намират в повечето магазини.

  В допълнение към тях има още няколко вида – обновени авточасти, които не са нови, а употребявани. При тях са сменени износените компоненти, след което се тестват и се пускат на пазара. Друг вид са използваните. Те са употребявани и свалени от други коли. Използваните части се предлагат на доста ниски цени, но нямат гаранция, че ще работят дълго време. Препоръчително е да ги използвате само при подмяна на компоненти, които не оказват влияние на работата на превозното средство.

  Надеждни съвети при избор

  Има няколко решаващи фактора, които да помогнат за избора:

  • възрастта на превозното средство е от огромно значение. Ако колата ви е нова, най-добре изберете авточасти ОЕМ или лицензирани аналози;

  • типът на резервната част също е от голямо значение. Ако подменяте такава, която е отговорна за ефективността или безопасността, заложете на оригинална или ОЕМ. С електрониката също залагайте на сигурните части;

  • цената също е важен фактор, но изберете разумна такава, а не най-ниската.

  Качествените авточасти са скъпи, но ще си върнете инвестицията като спестите от сервиз след това, защото те имат дълъг експлоатационен живот. Така няма да се налага често да посещавате майстори и ще спестите пари.
  Изборът е наистина труден, но ако последвате тези съвети ще направите възможно най-добрата покупка.
   
  Край