НЕПОДАРЪЦИ?

Nov 23, 2016     zhelyo     1898
Сякаш все по-рядко проблясва споменът за тръпката, която сме имали когато получавахме своите подаръци за Коледа – може би докато гледаме украсените витрини или под уличната лампа се въртят първите снежинки… и веднага го измества досадата, какво да изберем на хората, на които подаряваме всяка година? Или пък мислим, как въобще да подарим нещо, когато живеем в Недържавата и Неусловията, а понякога и в Непожеланията към хората до нас?…
 
Честно казано, ако проявяваме дисциплина и самовнушения от типа  „вземи се в ръце“ когато от дълго време отлагаме посещението при лекар и зъболекар, значи е спешно да вземем мерки и по отношение на Коледа... преди да се е превърнала в Неколеда!
 
Като начало, да оставим настрана кой какво очаква, пък и ние какво очакваме от себе си. Дядо Коледа няма да дойде да изследва кой е слушкал, ала за да имаме сладък спомен от празника ние самите трябва да послушаме сърцето си. Някой ти е мнооого антипатичен, а не можеш да избегнеш да му подариш нещо? Покажи се благородник – подари му въпреки това! Във всеки от нас има и нещо царствено, а какъв по-добър случай да го покажем, освен чрез великодушие?
 
За да се отръскаме от стандартното мислене, нека да оставим за по-късно „най-близките” и „тия, които го очакват”, а да се обърнем първо към Неочакващите и да им подарим Неподаръци. Подаръкът е нещо, което се дарява. А има хора, които, да си кажем с ръка на сърцето – направо са го заслужили. Затова не подарък, а бонус, картичка, грамота или нещо трогателно и закачливо може да получи упоритият служител във фирмата ни, пък защо не и някой читав началник. Може да изненадаме свой познат, към който често прибягваме за услуги, и никога не ни е подвел, а може и да зарадваме децата на чистачката с малки коледни подаръци.
 
А какво да подарим за Коледа на Неусловията? Вместо да проклинаме мизерията в работата или във входа, където обитават стотина Невидими (като се отвори работа) и Несъгласни (като стане дума как да се свърши тази работа) - може просто да го украсим за празника. Така изненаданите лица и реплики на комшиите ще бъдат пък нашите подаръци за Коледа.
 
И все пак, ако чувството ни за справедливост тихичко гризе, и повтаря, че някой вместо подарък заслужава хубав урок за Коледа – нека впрегнем въображението си. Да подарим ценна книга на този, който освен вестници не отваря друго. Да подарим билет за концерт на този, който обича публичните събития само по стадионите – и обратно, да подарим ваучер за спорт на този, който предпочита забавления, без да става от масата.
 
А децата, тези малки Ненаситници и предварително програмирани (от медиите, разбира се) Недоволници? Разберете, дълбоко в сърцето си те не искат таблет. Нека им подарим преживявания, вместо това, което замества реалността. Да стиснем зъби и да приемем желаното Животинче в дома си, или пък да планираме хубаво общо пътуване е един добър отпор на компютърните и телефонни субекти, които влизат на талази в домовете ни.
 
С две думи, нека един път постъпим смело, вместо стандартно, и вероятно най-после ние самите ще получим удовлетворение от Коледа!
Край