Евроатлантици създадоха алтернативен синод, провъзгласиха Йордан Цонев за патриарх

Jul 1, 2024     zhelyo     2580
ТУК НЕ Е МОСКВА - След бурни реакции и неочаквано обединение на евроатлантическите сили се роди нова духовна институция, която да се противопостави на проруската линия в православието.

Новият патриарх на алтернативния синод стана Йордан Цонев – ярък представител на евролибералните ценности и уважаван доктор по богословие.

На междупартийна среща в манастир, изпълнен с аромата на евроатлантическо турско кафе, бе сложено началото на Българския атлантически синод. 
"Време е да дадем на хората алтернатива. Нашата мисия е да отворим прозорците на църквата и да влезе малко светлина от Запад", заяви новият патриарх, държейки в едната ръка библия, а в другата – готовност за молебен за Украйна.

Според наблюдатели, близки до евроатлантическите правослявни среди, изборът на Цонев е идеален ход, тъй като той съчетава либералните ценности с дълбоката богословска мъдрост, която е натрупал през годините. 

Очаква се патриарх Даниил да бъде отлъчен и анатемосан, а БПЦ да бъде призована да се разпусне и влее в евроатлантическия синод.

Бог русофил или евроатлантик е?

Избери отговор!
Край