България влезе в Шенген "само да пита нещо"

Jan 4, 2024     zhelyo     3005
ХИТРАТА СВРАКА - България влезе в Шенгенската зона, възползвайки се от дългогодишната национална традиция "само да питам нещо".

Подобно на обичайното поведение пред лекарския кабинет, където въпросът "само да питам" често води до пълноценен медицински преглед, диагноза, епикриза и данни за аутопсия, така и България използва тази стратегия за да премине границите на Шенген, без да чака като балама.

Държавата се възползва от незаписаното правило в международната дипломация, което позволява на страните "само да питат нещо" във всички институции на ЕС, включително и в Шенгенската зона. Това правило България си го измисли няколко минути, преди да го приложи.
"Изтипосахме се у шенгенкини и просто попитахме дали можем да влезем, за да питаме нещо. Директно влязохме, за да не дадем време да се окопитят и да кажат, че не може." - обясни най-новата членка на Шенген.

Този нестандартен подход предизвика известно объркване сред европейските чиновници, които, подобно на обичайния лекар пред кабинета, не знаеха как точно да реагират на неочакваната ситуация, но за да не стават скандали, приеха България.

 

Имате ли час?

Избери отговор!
Край