В знак на протест: Държавните университети няма да осъвременят учебните си програми още 50 години

May 17, 2024     zhelyo     1768
УНИВЕРСИТЕТКИНИ - Съветът на ректорите публикува отворено писмо по повод това, че ако се лишат от две свои месечни заплати, ще вдигнат възнагражденията на университетските преподаватели с 15% на годишна база. Всички държавни университети няма да осъвременят програмите си и ще продължат в знак на протест да бълват дипломи, които не гарантират особени знания или умения.

На прага на 24 май, българските държавни университети ще покажат своя протест с искане за повече пари. Това ще стане чрез ново 50-годишно необновяване на учебните програми.

Въпреки очакванията за модернизация, академичните заведения ще продължат да приемат студенти по старомодна схема и да издават дипломи, базирани единствено на присъствие и евентуално временно зазубряне на лекции. По този начин, висшите училища ще изпълнят формалните си задължения, без да обръщат внимание на реалната подготовка на студентите за трудовия пазар. 
Това действие идва след години на недофинансиране и игнориране на нуждите на висшето образование от страна на държавата, което доведе до ниските заплати на преподавателите и липсата на мотивация сред талантливите млади хора да се насочат към академичната сфера.

В отговор, университетите избраха да протестират по начин, който подчертава техните недостатъци, вместо да предприемат стъпки към подобрение и иновация в образованието.

Колко пари да дава държавата за висше образование?

Избери отговор!
Край