Малшанс за България на Евровизия?

May 26, 2021     zhelyo     5366
За поредна година България се класира на финала на Евровизия и успя да спечели немалко точки от националните журита. Виктория Георгиева и нейната песен "Growing Up Is Getting Old” си извоюваха 11-о място в тазгодишната музикална надпревара.

Преди началото на конкурса, Winbet  и останалите букмейкъри бяха на мнение, че родната песен ще се хареса на публиката и ще се озове на финалния етап.

На втория полуфинал спечелихме 250 точки, които ни класираха на 3-та позиция, непосредствено зад Швейцария и Исландия. На 22 май се проведе грандиозният финал в Ротердам, който бе предаван на живо в десетки държави. Виктория демонстрира изумителни вокални умения, които грабнаха професионалните журита.
Най-много точки (12) получихме от Португалия и Молдова. С по 10 ни оцениха Финландия и Швейцария, а 8 ни връчиха Исландия и Гърция. Без особена изненада, българската песен не получи нито една точка от журито на Северна Македония.

Спрямо оценките на националните комисии, България се класира на 6-а позиция със солидния актив от 140 точки. Песента на Виктория обаче получи малко гласове от публиката – 30, които я пратиха на 11-о място.

Малшанс за родната представителка се оказа правилото, осигуряващо предимство спрямо зрителския вот. България имаше равни точки с Гърция – по 170, но песента на южните ни съседи “Last Dance” завоюва повече точки от гласа на публиката.

Големият победител в тазгодишната Евровизия бе Италия. "Zitti e buoni" на Манескин спечели грандиозните 318 точки от вота на зрителите и се настани на първото място. В подножието на върха останаха Франция и Швейцария, а песента на Великобритания не получи точки нито от вота на журитата, нито от този на публиката.

Ако се върнем година по-рано, трябва да отбележим миналогодишните очаквания за 1 място. Тогава специалистите фаворизираха песента на Виктория ("Tears Getting Sober"), но конкурсът бе отложен с една година заради пандемията.
България записа най-доброто си постижение на Евровизия през 2017 г., когато Кристиан Костов спечели 2-ро място с "Beautiful Mess". Година по-рано Поли Генова се класира 4-а с песента "If Love Was a Crime".


 

Край