Буквата “ь” обяви независимост

Jul 7, 2009     zhelyo     16891
В рамките на българската азбука се случи преврат. Новината съобщи шокираният проф. Владко Мурдаров от института по български език към БАН. В ранните часове на 7 юли буквата 'ь', подкрепяна от други слабо популярни букви като 'й' и 'ю', е успяла да избяга от Голямата книга, намираща се на тайно място в сараите на Доган и даваща подслон на всички български букви, и посредством сръчно изплетено въже от удивителни знаци с кукичка от въпросителен е достигнала независима територия, където е обявила желанието си да се оттегли от езика ни.

 

Буквата-бунтовник е изказала готовността си да емигрира във всеки език, който и гарантира равноправност и кутия шоколадови бонбони за добре дошла. „Десетлетия наред аз бях неглижирана и осмивана като последна дупка на кавала, вижте само името - ер малък! Реших, че е дошъл момента да спра това и да заживея един нормален, достоен живот!“, заяви тя. Апетити към 'ь' вече изявиха арменския и гръцкия език, като се очаква в битката да се включи и Йоло Денев, който всячески се опитва да обогати езика на Тангра, чийто автор и единствен разпространител е.
 

Сериозни проблеми се задават пред буквата 'о', която няма да може да изпълнява задълженията си в постройката на думи като 'гьол' и 'фьон'. Днес се очаква свикването на горната камара на езика, известна още като Съвет на Гласните, където да се дисктурат възможни изходи от кризата. Междувременно специалистите са загрижени от подобен бойкот на други пренебрегвани букви, без които езикът би се превърнал просто в пъшкане, дочуто от руски порнофилм.

 

Силно засегнато от преврата е и Сдружението на младите буквояди, които само за ден изведнъж са изгубили една трийста от националния хранителен запас. Очаква се с проблема да се заеме лично Бойко Борисов, който макар да не е подозирал за съществуването на 'ь' в езика ни е обещал своята компетентна помощ.

 
zhom

Край